Utvecklande spel för små barn

Barn är små upptäckare som brinner för att lära och de suger ofta åt sig ny information som små svampar. För att främja inlärningsprocessen hos yngre barn kan du använda dig av utvecklande spel som tagits fram just för detta ändamål. Det gäller både dig som har egna barn och dig som arbetar inom barnomsorgen. Pedagogiska spel ska stimulera synen, hörseln, känseln samt öka det logiska tänkandet och förståelsen hos barnet.

Utvecklande spel för små barnLärande spel för yngre är ofta färgglada då färger drar till sig barnets uppmärksamhet och stimulerar till lek. Idag finns både möjligheten till traditionella spel som Memory för minnesträning och spel att ladda ner till datorn eller surfplattan. Ett klassiskt exempel är träklossar i olika former som en stjärna, en rundel och en fyrkant som ska stoppas in i passande hål. Detta spel är lämpligt när barnet har blivit minst ett år gammalt.

Appar för barn

Var inte rädd för att nyttja den nya tekniken. Du kan till exempel ladda ner pedagogiska och utvecklande spelappar där det lilla barnet samtidigt lär sig något nytt. Små barn brukar tycka mycket om att knacka och att någon svarar hallå. I appen ”Knacka på!” spelar barnet med en interaktiv bokapp. Uppgiften för barnet är att knacka sig igenom ett hus där varje knackning på en dörr öppnar ett nytt rum.

Som förälder eller pedagog kan du gärna sitta med barnet och visa hur exempelvis en app fungerar men det är samtidigt viktigt att inte skynda på spelet. Låt barnet själv förstå och klura ut hur någonting fungerar. Som att någonting händer i vissa spel när barnet skakar på surfplattan. Ett exempel är spelet ”Skaka trädet” där barnet ska skaka så mycket som möjligt för att alla olika sorters djur ska trilla ur trädet.

Klassiska sällskapsspel är alltid rätt. För de allra yngsta passar exempelvis Memory-spel med väldigt få kombinationer och extra stora kort. De lär sig fort tekniken och förstår att de ska hitta två likadana bilder. För barn som fyllt tre år kanske spelet ”Var är katten?” är spännande. Även det är ett brickspel med bilder av antingen katter eller möss men där används även en stor tärning. Barnet lär sig bland annat logiskt tänkande och finmotorik.