Vår karantänrutin

På grund av coronaviruset är det många som sitter hemma i karantän. Många gångar är det påtvingat och ibland är det frivilligt. Aldrig tidigare har så stor del av världens befolkning suttit inomhus i karantän. Det var helt otänkbart för bara ett par månader sedan, men nu är det vardag för många. Här delar jag med mig om hur våra rutiner ser ut under karantänen samt några tips till andra föräldrar som är hemma med bebis.

Att sitta inomhus i flera veckor är påfrestande för de allra flesta. Vi människor är sociala varelser och vi är vana vi socialt umgänge. Mycket som vi tar för givet i vår vardag är helt plötsligt inte möjligt längre, till exempel att träna på samma sätt som tidigare. Extra påfrestande blir det såklart med en liten bebis och små barn hemma. Därför är det viktigt för småbarnsfamiljer att skapa och upprätthålla rutiner i karantänen.

Vår karantänrutin

Sömn, jobb, mat, träning och socialt umgänge

Det viktigaste för oss är att leva så normalt som möjligt trots att vi är i karantän. Därför följer vi vår karantänrutin till punkt och prick. När det gäller sömn slarvar vi inte utan vi går och lägger oss och går upp vid samma tid varje dag. Det gäller både barn och vuxna i vår familj, även om det lockar att ta sovmorgon ibland. Sovrutiner är viktiga för små barn och det gäller såklart även i karantän.

Det svåraste som förälder är nog att underhålla barnen i karantänen. Även små barn kräver uppmärksamhet och underhållning. Det är viktigt att komma på bra lekar och aktiviteter som barnen kan göra inomhus om det inte är möjligt att gå ut. Pyssel och rita är två favoritaktiviteter här hemma, men för små bebisar är babygymmet en räddare i nöden. Glöm inte bort att ge dig själv tid att träna. Jag försöker träna cirka 30 minuter varje dag.

När det gäller amning och matning är det viktigt att de vanliga rutinerna följs. När det kommer till min egen matlagning ser jag till att lägga lite extra tid på att laga något gott och nyttigt för att få nödvändig energi. Mitt tips är att laga mat hela familjen. Om du har små barn kan du med fördel låta dem vara med och laga mat. På så sätt blir matlagningen både rolig och praktisk.