Welcome to Our Website

Träningsguide efter graviditet

Efter graviditeten är det många som snabbt vill komma igång med träningen. Efter 9 månader är den extra tyngden borta och din kropp börjar återigen kännas som din vanliga kropp. Det kan vara frestande att snabbt komma iväg på den efterlängtade joggingrundan eller hårda träningspasset på gymmet. Många har graviditetskilon som de vill bli av med så snabbt som möjligt. Det är dock viktigt att läsa på vad som gäller innan du börjar träna efter en graviditet.

Att vara gravid är en enorm påfrestning för kroppen. Ett barn har skapats och fötts. Det är fantastiskt vad kvinnokroppen kan åstadkomma. Nu efter graviditeten måste du vara snäll mot din kropp och lyssna på dess signaler samt vetenskapliga rekommendationer. Det är viktigt att inte ha för bråttom. Kroppen måste hinna läka och sedan successivt vänja sig vid att träna igen. I denna träningsguide kan du läsa mer om hur du kommer igång med träningen efter graviditeten.

När, vad och hur du kan träna efter en graviditet

Träningsguide efter graviditet

Den vanligaste frågan relaterad till träning efter graviditet är ”När kan jag börja träna?”. Det är såklart individuellt och beror på hur svår din graviditet och förlossning var. De första 6–12 veckorna efter förlossningen är det viktigt att låta kroppen återhämta sig. Om inte bäckenbottenmuskulaturen får tid att läka finns det stor risk för inkontinens och framfall. Om din graviditet var problemfri kan du oftast börja med mycket lätt träning efter 6 veckor.

I början är det viktigt att du börjar med mycket lätt träning. Det är framför allt styrkan i bäckenbottenmuskulaturen som successivt måste tränas upp. Promenader är en utmärkt träningsform tillsammans med övningar som aktiverar bäckenbotten och magmusklerna. Börja med att träna upp hållningen och magmuskulaturen. Styrka och uthållighet kan du börja träna vid ett senare tillfälle. De första månaderna bör du undvika löpning och belastande hopp. Även tunga lyft bör undvikas.

När du börjar träna igen är det viktigt att successivt komma igång. Det ska inte göra ont och det ska inte kännas obehagligt. Det är viktigt att du lyssnar på kroppen och tränar balanserat. Generellt sätt kan det vara bra att rådfråga en barnmorska innan du börjar träna. Många väntar tills de har varit på efterkontroll för att säkerställa att det inte är någon fara. En sjukgymnast och fysioterapeut kan också hjälpa dig tillbaka till träningen.